Yurt dışında ödeme alma, yatırım veya ücretsiz para transferi gibi farklı sebeplerle yurt dışında banka hesabı açmak istiyor olabilirsiniz. Neyse ki gelişen yeni nesil bankacılık ve finans teknolojileri sayesinde yurt dışında banka hesabı açmak son yıllarda çok daha kolay hale geldi.
Özellikle uluslararası çalışan veya döviz cinsinde işlem yapan birçok kişi avantajlı bankacılık hizmetleri, düşük ücret ve cazip döviz kurlarından faydalanmak için yurt dışında banka hesabı açmanın yollarını arıyor.
Yurt dışında banka hesabı açmak söz konusu olduğunda, genel olarak iki ana seçeneğiniz vardır:
Yurt dışında fiziksel bir bankada hesap açmak için genellikle ilgili ülkede bulunmanız ve pasaport, vize veya ikamet belgesi gibi çeşitli belgeler sunmanız gerekir. Bazı yabancı ülke ve bankalardan uzaktan hesap açmak mümkündür fakat talep edilen belge sayısı arttığı gibi, sağlanması gereken koşullar çok daha farklı ve zorlayıcı olabilir.
Öte yandan, yeni nesil dijital bir bankada hesap açmak çok daha esnek ve hızlıdır. Online banka seçeneğine bağlı olarak ilgili ülkede bulunmanız dahi gerekmez. Dijital bankalar ayrıca, geleneksel bankaların sunduğu birçok avantaj ve hizmetin neredeyse aynısını sunarlar. Bu da dijital bankaları, klasik bankalara alternatif arayan birçok kişi için oldukça cazip birer seçenek haline getiriyor.
Bu içeriğimizde, her iki seçeneği de inceleyerek sizin için artılarını ve eksilerini paylaşacağız. Hadi başlayalım! 😉
✔️Daha uygun: Geleneksel bankalara göre daha az masraflı yapısı sayesinde kullanıcılar daha düşük ücretlerden yararlanabilir.
✔️Daha erişilebilir: Belirli bir ülkede ikamet etme zorunluluğu aranmaz.
✔️Kullanıcı dostu: İnternet sitesi ve mobil uygulamaları genellikle iyi tasarlanmış olduğundan online ortamda gezinmesi kolay ve rahattır.
✔️Şeffaf: Müşteri ile iletişim dili daha yalın, kişiye özel, açık ve nettir.
✔️Küresel: Birçok dijital banka, hizmet paketlerinin bir parçası olarak sınır ötesi ödemeleri, uluslararası para transferlerini ve uygun döviz kurlarını öne çıkarma eğilimindedir.
Öte yandan, aşağıdaki dezavantajları göz önüne getirdiğimizde, yeni nesil dijital bankalar herkes için uygun olmayabilir.
❌ Şubesiz Bankacılık: Dijital bankaların nadiren kendilerine ait fiziksel şubeleri olur. Bu sebeple yüz yüze hizmet almak isteyen ve klasik bankacılık sistemine alışkın müşteriler için uygun bir seçenek olmayabilir .
❌ Sınırlı Hizmet: Geleneksel bankalar genellikle çok daha geniş finansal hizmet seçenekleri sunarlar. Öte yandan dijital bankaların hizmet kapsamı daha kısıtlı olabilir.
❌ Banka dışı: Bazı dijital bankalar aslında tam anlamıyla banka değildirler. Bankacılık hizmetleri sunan finansal teknoloji şirketleri olabilirler.
Yurt dışında online banka hesabı açmak için izlenmesi gereken adımlar ve ihtiyaç duyulan belgeler çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak, yeni nesil dijital bir bankada online hesap açarken aşağıdakileri sunmanız beklenir:
Yeni bir ülkeye taşınma veya uzaktan yurt dışında banka hesabı açmak söz konusu olduğunda birçok kişi için akla ilk gelen çözüm geleneksel fiziki bir bankada hesap açmaktır.
Yurt dışında fiziksel bir bankada hesap açmak için gerekli koşullar ülkeden ülkeye ve bankadan bankaya değişir. Bazı ülkelerde oturum izni olmadan hesap açmak mümkünken, bazı ülkeler ikamet izni veya adres kanıtı isterler. Bazı yurt dışı bankalarında belirli şartlar altında uzaktan hesap açmak mümkündür. Genel olarak uygulama ve kurallar her ülkeye göre değiştiği için sizden farklı belgeler talep edilebilir.
Yurt dışında fiziksel bir bankada hesap açmak için gereken belgeler ülkeden ülkeye farklılaşabilir. İstenebilecek belgelerden bazıları aşağıdaki gibidir:
Yukarıdaki belgelerden hepsi olmasa da sizden en az bir veya ikisinin isteneceğini bekleyebilirsiniz. Hesap açmak istediğiniz yabancı ülke ve yabancı bankaya göre ihtiyacınız olan belgeler değişebileceği gibi sizden daha sonra ek belge de talep edilebilir. Bazı ülkelerde oturum izni veya ikamet kanıtı olmadan da hesap açabilirsiniz. Bazı ülkelerde yerleşik olmayan veya oturum izni olmayanlara farklı banka ücretleri uygulanır.
Bu bakımdan yurt dışında fiziksel bankalarda hesap açma süreci dijital bankalarda hesap açmaktan daha karmaşık olabilir.
En önemli avantajın vergi düzenlemeleri olduğunu yazımızın başında da belirttik. Bu avantaja ek olarak herhangi bir olumsuzluk yaşadığınız zaman, Common Reporting Standard – CRS ile usulsüzlükler Vergi Dairesine direkt bildiriliyor. Ayrıca yurt dışındaki bankaların hesap güvenlikleri ve kaliteleri oldukça gelişmiş bir seviyededir. Bu avantajlarla birlikte, gezmek için gittiğiniz ve nakit taşımak istemediğiniz ülkelerde kart taşıyarak kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.
Özellikle Avrupa merkezli bankalarda hesabı olanlar için en kritik dezavantaj uygulama geçerliliğinin her şubede olmamasıdır. Yani hem Türkiye’de hem de Avrupa’da şubesi bulunan bir bankada hesabınız bulunuyorsa, yaptığınız işlemlerin tüm şubelerde karşılık bulmadığı durumlar yaşanabilir. Ayrıca Avrupa bankalarında açılan her hesap için 100 bin avroya varan sigorta bulunur. Bu meblağın üstündeki bakiyeler koruma altında değildir.
Avrupa merkezli bir bankada hesap açtırmaya karar verdiğinizde, yapacağınız uygulamalar, Türkiye’de şubesi bulunan bir banka olsa bile geçerliliği kesin değildir. Ayrıca Türkiye’de yer alan hesabınızı Avrupa’ya taşıyamazsınız. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise Türkiye ve Avrupa bankaları arasında yapacağınız tüm işlemlerin bir işlem ücreti bulunuyor. Üstelik bazı bankalar tüm ülkelere transfer yapılmasına izin vermiyor. Eğer Türkiye’ye para transferi gerçekleştirmek istiyorsanız o zaman da mutlaka komisyon ücreti ödemeniz gerekiyor.
Google Ads ile ister bir bölgede, isterseniz tüm dünyada işletmenizi hedef kitlenize duyurmanız için mükemmel
Devamını okuSunucu yönetimi, internet sitelerinin ya da internete bağlı veya lokalde çalışan diğer tüm uygulamaların bağlı
Devamını okuYurt dışında şirket kurulan bölgenin konum olarak yakın ve anlaşmalı olduğu daha geniş bir coğrafya
Devamını oku